LYME.RO
speranta pentru pacienti
Kit de
urgență
Home Ce e lyme Tratamente Cazuri Resurse Ofertă Forum Contact

Lyme într-o coajă de nucă

Lyme este o boală infecțioasă produsă de o bacterie (Borrelia Burgdorferi), transmisă omului prin mușcătura de capușă (deși nu toate capușele sunt purtătoare ale bacteriei Bb).

 Privește cum se produce infectarea omului prin mușcătura de capușă (v. video alăturat).
Sunt discuții dacă și alte insecte (precum țânțarii) pot transmite boala, dar încă nu s-au publicat studii în această privință.

Se știe însă că infecția (borrelioza) se transmite prin sânge, de la mamă la făt (prin placentă). De asemenea, sunt medici, puțini la număr, care susțin că boala se poate transmite și prin fluidele corpului (de pildă prin contact sexual). Deocamdată nu s-au realizat studii bine documentate în acest sens.
Numele de Borrelia Burgdorferi (sensu lato = în sens larg) este generic, boala putând fi generată de una sau mai multe tulpini de Bb în infecție.


Lyme mai este supranumită și "boala cu 1000 de fețe" din pricina faptului că, afectând întregul organism, simptomele ei mimează foarte bine simptomele altor boli, ca de pildă:
 • boli fizice, precum SM - scleroză multiplă, PR - poliartrită reumatoidă, tiroidită Hashimoto, Sindrom Sjogren, fibromialgie, paralizie Bell, sindromul Guillain Barre, Parkinson etc.,
  sau
 • boli psihiatrice, precum psihoză,anxietate, depresie, atacuri de panică, TOC - tulburări obsesiv compulsive, sindromul AHDH, autism, dislexie, bipolaritate etc. De asemenea, reacția individuală față de agentul patogen este foarte diferită de la om la om, rezultând o varietate de constelații de simptome, de la bolnav la bolnav, care face și mai dificilă sarcina diagnosticării pe baza unui tablou unic de simptome, comun tuturor pacienților.

  De regulă, prin mușcătura de căpușă, dimpreună cu infectarea cu Bb, se pot transmite și alte coinfecții: Babesia, Erlychia, Chlamydia Pneumoniae, Bartonella, EBV, CMV, Toxoplasma, Anaplasma, Giardia, Lamblia etc.    Infecția din boala Lyme este sistemică, afectează întregul organism și parcurge 3 stadii mai mult sau mai puțin distincte:

      Stadiul 1 - Eritemul cronic migrator (ECM) - Borelioza Lyme începe de obicei cu o leziune tegumentară caracteristică, la locul mușcăturii (poarta de intrare a agentului patogen Bb), care de regulă se extinde sub forma unui eritem cronic migrator (stadiul 1, infecție considerată "localizată"; adevărul este că infecția este sistemică încă din primele ore de la intrarea agentului patogen).

      Stadiul 2 - Infecție diseminată - Spirochetele se răspândesc prin sânge, limfă sau LCR în întreg corpul. Sunt afectate tot mai multe organe sau sisteme ale corpului.

      Stadiul 3 - Infecție persistentă - La distanță de 4-6 luni de la infecție, până la ani mai târziu, urmând de obicei perioadelor de infecție latentă, pot apărea semnele unor complicații grave, cronice, foarte dificil de tratat, care presupun mult mai mult decât clasica abordare antibiotică și antiinflamatorie (de pildă, demielinizările anumitor trasee nervoase sau a SNC nu pot fi tratate cu antibiotice sau antiinflamtoare).
  Cunoscătorii limbii engleze pot urmari un tutorial audio-video despre boala LYME (MedlinePlus).
  (Nu uitați sa dați drumul la boxe!)  *

  Cum se manifestă Lyme? - simptome

  Lyme mai este supranumită și "boala cu 1000 de fețe" din pricina faptului că, fiind o infecție sistemică, afectează întregul organism, astfel încât simptomele ei mimează foarte bine simptomele altor boli. Se spune chiar ca ar putea "copia" simptomele a circa 200 de boli. Pe de altă parte, fiecare pacient bolnav de Lyme are propriul său tablou de simptome. Am putea probabil defini un nucleu comun minim, de simptome, valabil la majoritatea pacientilor, dar în rest fiecare pacient reacționează diferit, în functie de foarte multi parametri: vechimea bolii, numărul de agenți patogeni care au provocat infecția și tipul acestora, caracteristicile proprii ale sistemului imunitar al individului, co-infecțiile, stilul de viață, boli anterioare sau predispoziții genetice etc.

  Simptome ale bolii Lyme: pată / pete care se muta pe corp (ECM - eritemul cronic migrator - îmbolnăvire relativ recentă - Lyme stadiul 1) transpirații puternice febră dureri musculare (ca în timpul unei gripe) dureri de cap (idem) pată roșie la locul mușcăturii de căpușă stare slăbiciune, oboseală marcată tulburări de somn tulburări de vedere (privire încețoșată, dublă etc.) dureri articulare (Lyme stadiu 2 - boala este deja cronică / vechime de minim 5-6 luni de la debut) dureri în tendoane, călcâiul lui Ahile etc. dureri și/sau usturimi în mușchi tulburări cardiace și neurologice (stadiul 3) amorțeli ale membrelor, capului etc. înțepături (ca acele de cactus) furnicături (ca și cum s-ar mișca pe/sub piele niște furnici) urzicături (ca și cum ai fi fost urzicat) tulburări de înghițire tulburări de urinare (frecvent, senzația imperioasă de a urina) amețeli dureri de cap senzația de "nisip în ochi" sau "urzicaturi în ochi" etc. paralizii ale feței (Bell) sau ale membrelor tulburări psihiatrice: depresie, anxietate, atacuri de panică, obsesii, fobii, tulburări obsesiv compulsive sau emoționale (care mimează bipolaritatea/depresia maniacală) etc.

  ...prezenta lista este, desigur, doar orientativă și rămâne deschisă


  *

  Chiar am Lyme?

  Cele mai frecvente îndoieli privind posibilitatea de a fi fost infectat se datorează următoarelor situații: nu-mi amintesc sa fi fost mușcat de o căpușă! am fost mușcat de multe ori de căpușe, dar nu m-am înroșit la locul mușcăturii cine nu a fost mușcat de o căpușă în viata lui?! și nu cunosc pe nimeni care să aibă Lyme! am scos căpușa întreagă, fără să ii rup capul, nu cred să fi fost infectat! simptomele mele se suprapun numai în parte cu cele descrise pe acest site! am fost diagnosticat cu SM (scleroză multiplă) - medicul mi-a spus că nu am Lyme!
 • Oricât ar părea de justificate acestea, nu are niciun rost să vă îndoiți de posibilitatea de a fi fost infectat printr-o mușcătură de căpușă, chiar dacă nu vă amintiți că ați fost mușcat.
 • Numai cca.30% din bolnavii de Lyme își amintesc că au fost mușcați!
 • Mulți bolnavi de Lyme au fost greșit diagnosticați ca având: "scleroză multiplă", "reumatism" sau "poliartrită reumatoidă", "tulburări psihiatrice" (depresie, anxietate, obsesii sau tulburări obsesiv-compulsive, bipolaritate etc. ), "neuropatie alcoolică" sau "neuropatie diabetică" etc.
 • Vă este, în schimb, mult mai de folos să faceți Dvs. înșivă un efort pentru a fi diagnosticat corect și a începe cât mai repede un tratament susținut, care vă poate scuti de multă suferință și vă poate aduce vindecarea cât mai repede.
 • Cu tot respectul pentru obștea medicală, nu vă lasați pe mâna unui singur doctor, mai ales dacă el nu are experiență clinică în boala Lyme!
 • Borrelioza este destul de puțin cunoscută și de cele mai multe ori greșit diagnosticată!

  *

  Ce fel de Lyme am?

  Lyme recent dacă de la momentul infectării (adică de la mușcătura de căpușă) au trecut mai puțin de 5-6 luni aveți o formă relativ recentă de Lyme (acută). Lyme cronic dacă de la momentul infectării au trecut mai mult de 5-6 luni, aveți deja o forma cronică de Lyme. Totodată, dacă simptomele pe care le aveți zugrăvesc un tablou de Lyme, dar testele de laborator sunt negative (Western Blot și testul Elisa, care NU evidențiază în mod direct bacteria în sânge, ci măsoară numai nivelul anticorpilor IgM și IgG anti-Borrelia), înseamnă că aveți o formă de Lyme seronegativ (dintr-un motiv oarecare sistemul imunitar nu produce suficient / sau deloc anticorpi; bacteria este reperată în mod deficitar de sistemul Dvs. imunitar). Numai DFM (dark field microscopy - microscopie pe câmp întunecat) poate indica cu precizie maximă % existența bacteriei în sânge sau LCR.

  Diagnosticarea bolii Lyme

  Diagnosticarea se face în principal după simptome. Analizele medicale pot cel mult să confirme boala Lyme, dar niciodata nu o pot infirma.

  Teste indirecte (suficient de imprecise):
     * Testul ELISA pentru anticorpi (IgM și IgG) anti-Borrelia Burgdorferi. O pozitivare a IgG reflectă o infecție cronică, în vreme ce IgM reflectă de regulă o infecție recentă. Totuși, în cazurile în care sistemul imunitar este deprimat, iar bacteria controlează chimic într-o bună măsură producția de anticorpi împotriva ei, într-o infecție cronică, anticorpii IgM sunt pozitivi, iar cei de tip IgG sunt negativi.
     Atentie: atat IgM cat și IgG pot fi uneori negativi (seperat sau ambii) - vezi statisticile prof. Donta
     * Testul WESTERN BLOT pentru anticorpi (IgM și IgM) anti-Borrelia Burgdorferi - mult mai precis decât testul Elisa, dar uneori având și el marje de eroare destul de mari - vezi și articolul despre Macrolide al prof. Donta

  Teste directe (precizie înaltă):
     * Testul PCR
     * DFM (darkfield microscopy) = microscopie în câmp întunecat - singura metodă care evidențiaza direct (vizual, la microscop) bacteria în sânge sau LCR (lichidul cefalo-rahidian) cu o acuratețe înaltă, de până la 100%.  Vizionează aici filmul 'DFM DualDur' realizat de dr. Bózsik Bela Pal:
  Mai jos aveți câteva imagini extrase din film (în cazul ca sunteți prea grăbit pentru a-l descărca), din care vă puteți da seama în mare despre eficacitatea metodei de microscopie în câmp întunecat (DualDur - mulțumiri lui / thanks to dr. Bózsik Bela Pál - HU)

  (click pe imagine pt. a viziona filmul)


  Pentru detalii privind diagnosticarea și acuratețea metodelor utilizate - vezi prezentarea 'Diagnosis' realizată de dr. Bózsik Bela Pál

  Mai multe detalii aici privind metoda de microscopie în câmp întunecat (diversi medici/cercetători)

  Clinici unde se pot face analize de specialitate - v. pagina de legături


  Din analizele cele mai la îndemană pe care le puteți face, eventual contra cost, daca medicul de familie vi le refuză:

 • Testul ELISA pentru anticorpi anti-Borrelia testul se face atat pentru anticorpii de tip IgM (care indică o infecție acută) cât și pentru cei de tip IgG (care indică o infecție veche, cronică, pe care sistemul imunitar a recunoscut-o și știe cum să lupte cu ea).
 • Western blot pentru anticorpi anti-Borrelia WB este mai precis decât testul Elisa, dar poate fi negativ (Lyme seronegativ), deși infecția este prezentă. Faptul se explică prin aceea că, din varii motive, organismul nu produce suficienți anticorpi anti-Borrelia. Bacteria are capacitatea de a induce în eroare sistemul imunitar prin faptul că își schimbă proteinele de pe suprafața sa la fiecare 2-3 zile. De asemenea, are capacitatea de controla chimic sistemul imunitar, împiedicându-l să producă anticorpi împotriva ei.
  Notă: în cazurile în care e vorba de o formă de Lyme seronegativ, testele de mai sus (analize indirecte care deduc prezența bacteriei pe baza nivelului anticorpilor pe care organismul îi produce împotriva Borreliei) pot să nu fie concludente. Când sunt pozitive pot confirma boala, dar când sunt negative nu o infirmă cu certitudine!
 • Microscopie în câmp întunecat pe lângă confirmarea borreliozei (și a formelor ei) poate oferi informații suplimentare despre co-infecții.

  Notă: Cele mai precise analize de laborator rămân PCR (polymerase chain reaction) și microscopia în câmp întunecat (dark field microscopy). Prin aceasta din urmă se poate vedea la microscop bacteria în sânge sau în LCR (lichidul cefalo-rahidian)

  Lyme se diagnostichează în primul rând pe baza simptomelor! Analizele sunt menite doar a confirma (eventual) infecția sau joacă rol diferențial (excluderea altor boli din diagnostic).

  Pentru analize luați legătura cu unul din centrele indicate la pagina de legături de pe site-ul nostru. Pentru lămuriri suplimentare, contactați-ne)

  *  Coinfecții

  Coinfecțiile, pe lânga suferintele pe care le produc, slabesc sistemul imunitar si împiedica vindecarea.
  Vă recomandăm să consultați cu atenție Tabelul despre Lyme Borrelioză și coinfecțiile asociate
     

  Căpușele atacă Romania?


  În Romania au fost recunoscute în ultimul deceniu anumite zone endemice (județe): Cluj, Sibiu, Bistrița-Năsăud, Brașov, Harghita etc. La Primul Simpozion Național Lyme cu participare internațională s-a prezentat o statistică realizată la nivelul anului 2006, pe 15 județe alese de pe întreg teritoriul țării, din toate regiunile majore ale țării, din care reieșea că distribuția infecției în sângele faunei sălbatice este practic aproape aceeași pe întreg teritoriul României! (să nu uităm că bacteria Borrelia Burgdorferi are ca rezervor natural mai ales fauna sălbatică - sângele animal, ceea ce și explică rapiditatea răspândirii ei în toate zone geografice ale țării! - de altfel lyme este o boală transfrontalieră, o boală fără frontiere)
  Răspândirea bolii Lyme - în ciuda ignoranței sau a intereselor financiare și politice care pot face ca boala Lyme să NU fie recunoscută oficial ca endemică sau ca boală cronică, necesitând un tratament îndelungat la care casele de asigurări de sănătate nu doresc să se înhame, iată care este răspândirea ei reală pe glob (cf. Department of Health and Human Services - Centers for Disease Control and Prevention)
  România este cuprinsă în zona de răspândire a bolii Lyme! - indiferent care sunt [non]rațiunile pentru care ea nu este încă recunoscută așa cum se cuvine pe plan național.  *

  Știați că?


    Căpușele le puteți întâlni în grădina particulară și în parcuri publice, pe pomii din livada sau în pădure, în iarba sau pe gazonul din jurul casei pe care omul se asează cu plăcere după o zi obositoare de lucru, pe terenul de fotbal unde fiecare se relaxează jucându-se cu mingea, în camping, în ierburile de la marginea lanurilor, chiar și pe animalele noastre de casă - câini și pisici (după plimbările lor mai aduc câteodată câte o căpușă!).
    O căpușă flămândă caută surse din care să se hrănească cu sânge: un om sau animal.
    Expansiunea căpușelor este rapidă, în America boala Lyme a devenit la fel de răspândită ca și SIDA, iar Europa este invadată deja de căpușe. În Letonia există păduri care sunt interzise publicului datorita invaziei de căpușe și datorita riscului mare de infectare cu bacteria Borrelia Burgdorferi.
    Locurile favorite sunt pădurile umede, unde temperatura este cuprinsă între 7 și 25 C, tufișurile, poienile unde razele soarelui sunt blânde și unde apa de ploaie sau roua persistă mai multă vreme. Dacă afară e cald și uscat căpușele se ascund sub vegetație.
    Cele mai eficace insecticide sunt pe baza de DEET (N-diethil-meta-toluamide). Veterinarii sunt la curent cu cele mai eficiente insecticide.
    Dacă ați descoperit o căpușă undeva pe corp, ea trebuie scoasă imediat, dar în condiții de siguranță. Vezi aici cum [NU] se scoate o căpușă - aceste înregistrări video îți pot salva sănătatea! Folosește Tick Twister (croșeta de scos căpușe)!
    Persoana mușcată de căpușă ar trebui să consulte imediat un medic, mai ales dacă apare o înroșire la locul mușcăturii sau alte simptome "curioase" (dureri musculare, transpirații, amețeală, stare subfebrilă etc. - așa numita "gripă de vară".
    Atenție la căpușele tinere! Nimfele sunt foarte mici și nu se văd cu ochiul liber cu ușurință și din cauza asta cea mai mare parte a bonavilor de Lyme nu își amintesc să fi găsit o căpușă pe ei.
    Înainte de a se înfige în piele, căpușa secretă o substanță anestezică, astfel că majoritatea oamenilor nici nu simt când sunt mușcați!
    În zonele acoperite de păr este foarte dificil de reperat o căpușă.
    Căpușele adulte sunt însă relativ ușor vizibile pe piele; se știe că transmiterea bacteriei Borrelia este asigurată de femele și de puii de căpușă (nimfele).
    Riscul este cu atât mai mare cu cât în sezonul cald temperaturile ridicate determină lumea să umble cât mai sumar îmbrăcată. Evitați tufișurile umede unde riscul de a găsi colonii de căpușe este mare. Nu vă aventurați pe sub arbori, fără să vă acoperiți părul de pe cap, picioarele, și mai ales atenție la copii! - ei sunt cei mai expuși.
    Daca veti respcta aceste indicatii , cu siguranta ca veti gasi căpușă inainte de a se fixa pe piele, și inainte de a avea timp să va transmita infectia . Exista vaccin pentru boala Lyme dar în unele cazuri au aparut reactii nedorite, chiar infectare cu Bb.
    In Austria și în zonele adiacente se utilizeaza un vaccin impotriva encefalitei cauzate de Bb. Cei care cred ca vor ajunge în zonele respective trebuie sa-si ia masuri de prevedere, prin vaccinare, în caz contrar boala se declanseaza in urmatoarele 8 zile: febra, dureri de cap puternice, și chiar paralizie.
    Nu strangeti căpușă care v-a mușcat intre degete! - în acest fel tot continutul din intestinele sale (continand microbi) trece în sângele Dvs.!
    Nu trebuie folosit eter sau alt produs anstezic care o poate determina să vomite sângele din abdomen în intepatura. Căpușele tinere nimfele, arata ca un punct foarte mic pe piele, cat un varf de ac; e ca și cand ne-am intepat cu ceva si se vede un punct mic și negru în zona respectiva.
    Daca ati incercat să scoateti căpușă cu o penseta și capul ei s-a rupt și a ramas în piele, mergeti de urgenta la medic! - acesta il va scoate printr-o mica incizie. Cu cat mergeti mai repede la medic, cu atat numarul de bacterii transmise va fi fost mai mic!
    Dacă rămâne încă agățat în piele capul căpușei mergeți de urgență la serviciul de urgență pentru ca să vi-l scoată chirurgul.
    Dacă nu puteți scoate singur căpușa, în condiții de siguranță, apelați la ajutorul celui mai apropiat serviciu de urgență. De regulă, după extracția micro-chirurgicală a capului căpușei și dezinfecția plăgii, vi se va face un vaccin anti-tetanos.
    Dacă aveți posibilitatea, apelați la un laborator medical unde căpușa poate fi analizată (PCR - polymerase chain reaction), putându-se astfel determina dacă a fost infecatată cu vreuna din tulpinile de Bb.
    Notați-vă data la care a fost scoasă căpușa! Urmăriți în următoarele săptămâni (până la 2 luni) apariția oricăror simptome "curioase".
    Trebuie observat apoi dacă în zona mușcăturii apar semne tipice - roșeață, umflarea pielii în jurul pișcăturii.
    Semnele tipice ale infecției Lyme apar imediat sau după câteva săptămâni: simptome asemănătoare cu cele de gripă, febră, dureri de cap, dureri în gât, ganglioni inflamați, oboseală marcată, dureri musculare, transpirații abundente etc. Medicul trebuie consultat imediat la apariția simptomelor.

  Tratamentul antibiotic trebuie prescris în doze suficient de ridicate și pentru o perioadă suficient de lungă, de cca. 6-8 săptămâni (sau mai mult, după caz). Tratamentul se poate repeta.

  Important este ca între tratamente să se facă pauze suficient de lungi de detoxifiere și de refacere a rezervelor nutriționale și reparare a țesuturilor afectate și de restabilire a florei intestinale.

  *


 • ANALIZELE pentru LYME
  explicate de


  dr Bozsik DIAGNOSTICARE LYME
  Diagnosticul de laborator al bolii Lyme se poate realiza prin diferite metode (click aici).

  analize laborator
 • ELFA (IgM, IgG)
 • WESTERNBLOT (IgM, IgG)
 • ELISA din LCR (IgM, IgG)
 • LTT Borrelia
 • Alături de analizele descrise mai sus există și altele (microscopie în câmp întunecat, diverse tipuri de WB, Elispot LTT, CD57+cells etc.)

  Resurse   Pentru informații detaliate despre diversele tipuri de tratamente, vizitați paginile
  TRATAMENTE și RESURSE unde veți gasi informații mai detaliate despre strategiile folosite de diverși medici sau naturiști.

  Nu uitați să vă diagnosticati și posibilele coinfecții! Vezi Tabelul despre Lyme Borrelioză și coinfecțiile asociate.

  Dacă întâmpinați dificultăți, contactați-ne.
   
  Home       Ce e lyme       Tratamente       Cazuri       Resurse       Ofertă       Forum       Contact      
  (c) 2006-2012 LYME.RO